Linoljemaling og linoljeblæring

Linoljemaling var veldig populært på trefasader i gamle dager, men har nå i stor grad blitt byttet ut av andre malingstyper. Likevell er det mange fasader som har linoljemaling og det er derfor viktig å male med linoljemaling på fasader som har dette fra før.

Vanligst på eldre bygninger i tre

Det er fremdeles mange overflater som har linoljemaling. Mange eldre bygg, kirkebygg, antikvariske bygninger i tre, behandling av eldre trehus, vinduer og dører, verneverdi hus og andre historiske bygninger har fortsatt bruk for linoljemaling. Et typisk eksempel er eldre hovedhus på gårder og restaurert trehus som ønsker seg tilbake til røttene når det gjelder gamle behandlinger av treoverflater.

Hvordan er prosessen med linojemaling

Ved bruk av linoljemaling er det viktig først å sjekke om overflaten flasser, at malingen er sprø i overflaten, eller at malingen krakelerer. For å behandle trehuset riktig må man også finne ut akkurat hva overflaten sist ble malt med. Så hva er huset malt med? Hvordan kan jeg sjekke hvilken maling som er på huset?

Hvordan vet jeg om huset er malt med linoljemaling?

Gammel linoljemaling blir sprø og krakelerer da bindemidlet i malingen tørkes ut ettersom årene går. Spesielt hvis huset er gammelt er det stor sannsynlighet at det er brukt linoljemaling. Et annet tegn man kan se etter er om overflaten har blærer eller bobler i overflaten.

Bør jeg male over eller male nytt?

Er overflaten fin kan man fortsette med en linoljemaling om det er brukt fra før av. Dette må man sjekke, se i kjelleren, der står ofte malingsspann fra siste oppussing. Linoljemalingen skal legges på i tynne lag, så malingen er veldig drøy. Vi har i dag flere produsenter som har linoljemaling, som Jotun og Gjøco og mindre spesialforretninger. Så linoljemaling, krever linolje. Bruk av annen type maling ovenpå linoljemaling kan by på problemer og linoljeblæring.

Det går ann å fjerne linoljemaling, men det er dyrt

Ønsker man å fjerne linoljemalingen kan dette gjøres. De to vanligste metodene for å fjerne linoljemaling er enten ved bruk kjemikalier som lut eller bruke varmelamper som brenner av malingen. Er det kostbart å fjerne maling på trehus? Svaret er Ja.

Linoljeblæring
Kommer på flater som har linoljemaling i underliggende strøk og blir overmalt med annen type maling. Linoljemaling ble brukt på hus spesielt før 1970, da linoljemaling har god inntregning i underlaget. Fra 1970 og 1980 tallet gikk man bort fra disse produktene og gikk over til annet bindemiddel i malingen, alkydmaling. Har man hus i dag som er malt med linoljemaling, bør man fortsette med linoljemaling, da linoljemaling avgir gass, trenger den en tynn malingsfilm som kan slipe ut denne linoljegassen. Maler man ovenpå en flate som har linolje i seg med et annet produkt oljemaling eller vannmaling, vil man kunne få linoljeblæring pga malingsfilmen blir for tett, slik at gassen gir blærer eller bobler i overflaten. Disse blærer og bobler kommer helts på mørke farger og i solveggen. Lyse farger kan hemme blærene og boblene i å komme, da lyse farger gir mindre overflate temperatur og dermed mindre avgassing.

Alfa Malermesterfirma Maler med malerulle
Kontakt for gratis befaring og fast pris

Kontakt oss for gratis befaring og fast pris!

Alfa Malermesterfirma Maler med malerulle
Kontakt for gratis befaring og fast pris

Kontakt oss for gratis befaring og fast pris!