Rehabilitering av trappeoppganger i Oslo og Akershus

Trappeoppgang vegg og tak, før og etter

Alfa Malermesterfirma AS har over flere år malt hundrevis av trappeoppganger for borettslag og sameier rundt om i Oslo og Akershus.

Her får du et innblikk i prosessen ved oppussing av trappeoppgang.

Har du en trappeoppgang som trenger oppussing?

I Oslo og Akershus finnes hundrevis av bygg og blokker som inneholder trappeoppganger. Veldig mange av disse er i dårlig stand etter tiår med slitasje og har behov for oppussing og innvendig vedlikehold. Ingenting varer evig og spesielt eldre bygårder har vanligvis et større behov for mer grundig oppussing av oppgangen enn nyere blokker og gårder bygd etter krigen. Alle oppganger er berørt av tidens tann og det er derfor en del av vedlikeholdet å pusse opp trappeoppgangen fra tid til annen.

Det er viktig med en hyggelig og innbydende trappeoppgang

Trappeoppgangen er borettslagets/sameiets ansikt utad og det er viktig å ha et lyst, rent og trivelig miljø. Det er ofte vi opplever er at oppganger blir forsømt og at det kan gå lang tid siden sist det har blitt pusset opp. Tidene forandrer seg og det som før var stilig og moderne, er ikke fult så stilig lenger. Trappeoppganger kan i mange tilfeller stå i 10 år eller mer uten oppussing. Det er at for lenge! Det er ikke like hyggelig for beboerne heller, de ser tross alt denne trappeoppgangen hver dag. Her bør de ansvarlige i borettslaget se sitt ansvar.

Behovene varierer fra oppgang til oppgang

Det er mange forskjellige behov som skal dekkes. Stort sett varierer det veldig i omfang hvilke tiltak som må gjennomføres for å få oppgangen din fin, trygg, moderne og tidsriktig igjen. Alt kommer an på hvordan oppgangens tilstand er i forhold til det underlaget og materialer som er benyttet i oppgangen fra før.

Eksempel fra trappeoppganger på Haugerud i Oslo

I disse dager er vi for eksempel i gang med rehabilitering av 9 stk. trappeoppganger på Haugerud i Oslo. Der har borettslaget bestemte seg her for å ta et skikkelig grep og heve standarden for oppgangene sine. Et godt valg! Før vi gikk i gang ble det enighet om å lage en prøve på hvordan det ferdige resultat ville bli, slik at styret kunne se på hvordan det ble med to nye farger på veggene, behandling av dørkarmer og rekkverk og helt nytt gulvbelegg.

De var fornøyd med valgene vi foreslo! Vi satt deretter igang å pusse opp alle 9 oppgangene.

Her er noen før og etter bilder:

Trappeoppgang vegg og tak, før og etter

Les gjerne også: Oppussing av 36 stk. trappeoppganger I Dælenga borettslag

Hva er viktig å tenke på ved oppussing av trappeoppganger?

Det som er felles for alle trappeoppganger er i all hovedsak maling av tak, vegger, dører med karm og rekkverk. Oppgangene som ønskes malt er like på dette området, men materialene og underlagene kan variere veldig, så fremgangsmåten blir derfor noe forskjellig. Noen har for eksempel tretrapper, andre har ståltrapper etc.

Sikkerhet er veldig viktig

Ved utbygging/oppussing av et eldre loft vil man bli pålagt brannhemmende maling på undersiden av trapper og vanger. Dette er ikke sikkert man tenker på dette før en malermester får vurdert jobben. Fokus på lovpålagte sikkerhetstiltak er veldig viktig. Et annet eksempel kan være å å bytte ut gamle dører til godkjente lyd og branndører og generelt bruk av brannhemmende maling. Vi samarbeider med solide underleverandører på slikt arbeid.

Fargevalg og riktig behandling

Ofte opplever vi at det er en todelt fargeinndeling av veggene i oppgangen. En underfarge og en overfarge. Det er ofte fint å la tak og overfargen være lik i oppgangen da dette vil fremstå som en fin sømløs overgang. Underfargen er ofte mørkere slik at smuss og merker ikke bli så synlige og skaper en fin kontrast.

Rekkverk i oppgangene er ofte i stål og i baktrapper i tre. Spillene, eller balustrene under håndløperen er ofte fint å ha i en blank farge, men sort er brukt i over 90 % av fargevalget. I oppganger med trespiller er det ofte annen farge.

Vinduer og dører med karmer i trappeoppgangene blir som regel også malt når man pusser opp oppgangen. Vinduer er ofte nedslitt og har avskallet maling. Det er veldig viktig å behandle overflatene riktig for et godt og langvarig resultat.

Slitasje på gulv og valg av materialer

Gulvet i en oppgang er den bygningsdelen som blir mest utsatt for slitasje. I mange trappeoppganger er gulvet malt og kan vise tydelige slitasjemerker etter årevis med hardt bruk. Her anbefaler vi de sterkeste malingene vi har på markedet. Alternativt et slitesterkt gulvbelegg. Spesielt i trappetrinnene kan det vært smart å ha gulvbelegg. Gulvbelegg i stusstrinnet gir en holdbar og god overflate med langt vedlikeholdsintervall. På enkelte tregulv kan det være aktuelt å legge gulvplater for å få et rett underlag og deretter legge gulvbelegget. Foran på trinnet legges det en trappenese med riller som gir godt feste og sklisikring. Spesielt på gamle bygårder er trappene ofte i tre.

På nyere bygårder og bygg etter krigen er det ofte betonggulv eller terrassogulv. Det å male gulvet er uansett et sjansespill, da malingen fort blir slitt, får sår og merker. En fare er at underlaget blir disponibelt for vann, så her er intet mindre en det sterkeste godt nok. Hvis det kommer vann i undergulvet gir det fort mer avflassing og skader på malingsfilmen. Bruk av matter er anbefalt i inngangsparter spesielt da det kan hindre skader og kunne fange opp smuss, småstein, grus, vann fra sko osv. Bruk av broder på skoene kan ødelegge gulvet og må tas av før man går i trappeoppgangen. Dette kan være smart å opplyse om dette hvis ønsker å bevare gulvet lenger!

Vårt material og malingsvalg ved oppussing av trappeoppgangen

Når det gjelder våre materialvalg til oppussing av trappeoppgang har vi ved lang erfaring konkludert med at bare de beste produktene er gode nok. Vi har derfor valgt å samarbeide med store aktører i markedet som Jotun og Nordsjø.

Akrylmaling er mest vanlig på vegger
Det vanlige er å benytte akrylmalinger i glans 06-25 for å få en god sterk holdbar overflate på veggene i trappeoppgangen. Med akrylmaling kan man bruke en fuktig klut, eller vaske på overflaten med lunkent vann uten at malingsfilmen oppløses.

Gulv har flere alternativer avhengig av underlag
På gulvet bruker man forskjellige produkter. På tregulv i trappeoppgangene brukes en oljebasert eller akrylbasert maling for treverk som er fleksibel, da treverket beveger seg. Vanlig er glans 40 ( halvblank ) som gir en god vaskbar flate på gulvet. På betong, som er et forholdsvis dødt materiale benyttes epoksymaling. Epoksymaling på gulvet i oppgangen er en tokomponent maling som har tilsatt en herder som gjør at malingen blir slitesterk og hard i overflaten. Den har en høyere glans mellom 60-80 som gjør den glattere og letter å holde ren. Man kan montere sklisikring i forkant av trappetrinnet.

Alfa Malermesterfirma AS har lang erfaring med trappeoppganger rundt om i Oslo og Akershus.

Som et malerfirma med lang erfaring med maling innendørs er vi klare for alle type trappeoppganger. Vi bistår også med råd til riktige valg av materialer og fargevalg.

I løpet av våre over 40 år i bransjen har vi malt hundrevis av trappeoppganger og har mange gode referanser å vise til. Vanligvis ligger vi i overkant av 50 stk. trappeoppganger i løpet av et kalenderår.

Vi garanterer kvaliteten!

Våre to malermestere vil bistå under utførelsen og sørge for at alt går riktig og kvalitetsmessig for seg og at vi holder det vi har lovet. Som malermester i Oslo er vi opptatt av miljøet og er miljøfyrtårn sertifisert. Vi ønsker at vår malere skal ha miljøet og sikkerhet for øye.

Vår ansvarlige malermester vil utarbeide beskrivelse med riktig produkter og konkurransedyktige anbud for din trappeoppgang.

Ta kontakt om du ønsker gratis befaring og fast pris på oppussing av dine trappeoppganger!

Fagkunnskap gir trygghet.

Raymond Tøgard
Daglig leder/ malermester i Oslo

Alfa Malermesterfirma Maler med malerulle
Kontakt for gratis befaring og fast pris

Kontakt oss for gratis befaring og fast pris!

Alfa Malermesterfirma Maler med malerulle
Kontakt for gratis befaring og fast pris

Kontakt oss for gratis befaring og fast pris!